Hovedside » Institusjoner » Ibsen-museer

Ibsen-museer

Vi har tre Ibsen-museer i Norge som tar hånd om ulike perioder av dikterens liv. I Skien har man Ibsens barndomshjem, hvor han bodde fra han var sju til femten år gammel, 1835-1843. Etter konfirmasjonen flyttet han til Grimstad for å arbeide som apotekerlærling. Her bodde han fra 1843 til 1850. I 1895 flyttet Ibsen inn i Arbins gate 1 i Kristiania og bodde der til sin død i 1906.Henrik Ibsen Museum, Skien

Henrik Ibsen bodde på gården Venstøp i Gjerpen utenfor Skien i åtte av sine barndomsår, fra 1835 til 1843. Venstøp ble etablert som Ibsen-museum i 1958 og eies av Telemark Museum.

Fotograf: Jørn Steen

Ibsen-museet i Grimstad

Ibsen-museet i Grimstad ligger i huset hvor Henrik Ibsen var apotekermedhjelper de siste årene han bodde i byen. I vaktrommet i dette huset skrev han sitt første skuespill, Catilina.

Feiringen av den store dikteren har lange tradisjoner i byen. Ibsen-museet i Grimstad er Norges eldste Ibsen-museum - åpnet allerede i 1916.

10. juni 2006 åpnet Ibsen-museet på nytt, etter en omfattende omorganisering. Det "nye" museet ønsker å formidle historien om den store dikterens tid i byen, og byens inntrykk av den unge apotekersvennen fra Skien. Kan Grimstad-tiden ha inspirert dikteren i hans forfatterskap? På hvilken måte dukker byen og dens innbyggere opp i hans skuespill og dikt? Og hvordan var mannen som senere skulle bli kjent som den innesluttede "Sfinxen" som ungdom?