Hovedside » Institusjoner » Ibsen-museer » Henrik Ibsen Museum, Skien

Henrik Ibsen Museum, Skien

Henrik Ibsen bodde på gården Venstøp i Gjerpen utenfor Skien i åtte av sine barndomsår, fra 1835 til 1843. Venstøp ble etablert som Ibsen-museum i 1958 og eies av Telemark Museum.

Fotograf: Jørn SteenHenrik Ibsens barndom i Skien 1828-1843 - fra velstand til fattigdom

Ibsens første femten leveår i Skien var en klassereise fra velstand til fattigdom. Inntil forsommeren 1834 var familien Ibsen en av Skiens mest velstående. Men i løpet av bare ett år, som begynte brått med myndighetenes stengning av den store brennevinskjelen, ble familien fullstendig ribbet og kastet ut i fattigdom.

Museet

Gården Venstøp ble gitt som gave til Telemark Museum fra familien Løvenskiold og ble åpnet som museum i 1958. Den er ett av tre Ibsen-museer i Norge. De andre, i Grimstad (1916) og Oslo (1993), utgjør sammen med Skien sentrale kilder til Henrik Ibsens liv.

Sett Ibsen på timeplanen!

StøpeSkien og Telemark Museum har laget en inspirasjonsperm for lærere i grunnskolen med tittelen "Sett Ibsen på
timeplanen!". Målet med permen er å gjøre Ibsen mer tilgjengelig for skolens ansatte og å øke elevers kunnskap om Henrik Ibsen. Permen inneholder undervisningsopplegg med ulik vanskelighetsgrad og innfallsvinkel og har fokus på Ibsen og de tre skuespillene Lille Eyolf, Vildanden og Fruen fra havet. Permens innhold er lagt ut på hjemmesidene til Telemark Museum og StøpeSkien (hele permen som pdf-fil her). Vi har fått tillatelse til å gjengi deler av innholdet nedenfor.