Hovedside » Arkiv » Nyhetsarkiv

Nyheter 2006

Romjul med den unge Ibsen

Anders Baasmo Christiansen som Henrik Ibsen. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK. Klikk for større bilde.
For første gang er Ibsens barne- og ungdomstid blitt dramatisert. Andre, tredje og fjerde juledag sendes NRK Dramas storslåtte avrunding av Ibsen-året, TV-serien «En udødelig mann», historien om unge Henrik, lenge før han ble sfinks. De tre timeslange episodene gir til sammen et bilde av hva som kan ha skjedd i Henrik Ibsens unge år fram til han skrev sitt første drama - Catilina.

Ketil Bjørnstad avslutter Ibsen-året

Ibsen-året har gjort seg gjeldende også på filmfronten. I april lanserte Norsk filminstitutt og NRK hver sin DVD-boks med titler fra tidligere år, og disse er solgt i et stort antall (ca. 3000) og vist ved en rekke anledninger, som filmfestivaler og universitetsseminarer i New York, London, Rouen, Lübeck, Riga, Vilnius, Tartu i Estland og Cluj i Romania.

Ibsen 2006 kåret til Årets sponsorobjekt

Randi Thorsen og Jacob Lund. Foto: Eivor Eriksen. Klikk for større bilde.
Under Sponsor- og eventforeningens utdeling av den prestisjefylte Sponsorprisen på utestedet Blå i Oslo 16. november vant Ibsen 2006 prisen som Årets sponsorobjekt. Til venstre to glade prisvinnere: DnB NORs Jacob Lund som vant Æresprisen og Randi Thorsen i Ibsen 2006 (foto: Eivor Eriksen).

Terje i Yokohama

Terje Vigen, Ibsens kanskje mest kjente dikt, er et opprivende og handlingsmettet hevndrama. Ved Japans kyst i november vil det storslagne i diktet virkelig komme til sin rett, i det som må være den største norske kunstinstallasjon noensinne.

Finale i den nasjonale konkurransen IbsenUttrykk

Ungdom over hele Norge har laget egne kunstneriske uttrykk basert på 11 sitat
Bidrag fra Ina Bryne: det umulige
fra Ibsens verker i forbindelse med IbsenUttrykk på www.trafo.no. Nå er 15 bidrag innenfor uttrykkene musikk, film og bildende kunst plukket ut til å delta under finalearrangementet som går av stabelen i Skien lørdag 11. november.

Massiv mediedekning av Peer Gynt i Egypt

- Aldri har Norge og norsk kultur vært så synlig i egyptiske medier, melder ambassaden i Kairo. Etter å ha telt seg gjennom over 80 avisklipp
Al Ahram Weekly om Gynt i Giza
om forestillingen og minst like mange om dronningbesøket, kan de også konstatere at Ibsen-året i Egypt har fått sjeldent mye oppmerksomhet til kultur-evenement å være. Særlig den største avisen Al-Ahram har fulgt prosjektet og publisert flere artikler, den første i januar i år etter at en journalist fra avisa besøkte Norge.

Ukorrekt om Ibsenåret

VG satte 28. oktober søkelys på gjennomføringen av Ibsenåret, med særlig vekt på Bentein Baardsons rolle. I artikkelen - som Dagbladet senere har kommentert på lederplass - fokuseres det også på bevilgningene til Ibsenårets ulike eksterne og interne prosjekter. Det er bra at pressen fokuserer på forvaltningen av offentlige midler, men da må opplysningene være korrekte. Det er de ikke i dette tilfelle.

Vildanden til New York

Foto: L-P Lorentz. Klikk for større bilde
Nationaltheatrets Ibsenår 2006 avsluttes med en av de mest spennende hendelser i teatrets 106-årige historie: Som en av rundt tolv utvalgte forestillinger fra hele verden, skal teatersjef Eirik Stubøs iscenesettelse av Vildanden gjeste Brooklyn Academy of Musics prestisjetunge Next Wave Festival.

Peer klar for USA

Den grønnkledde (Mari Maurstad) i New York. Klikk for høyere oppløsning
Peer Gynt gjer seg klar for USA. Amerika-kofferten er pakka, og øvingane til dei tre konsertane i Central Park, New York 5., 6. og 7. oktober har gått inn i sluttfasen. Konsertane i USA er ein del av Peer Gynt as si markering av Ibsen-året 2006. Eit av måla med turen er å formidle til verda at Peer Gynt er norsk av fødsel, og at han har sine røter i Gudbrandsdalen.

Norske teaterperler i New York

Death of Little Ibsen. Klikk for høyere oppløsning.
Ikke bare norske gjestespill, men også nordmenn bosatt i USA gjør seg bemerket i New York i Ibsen-året. I disse dager går teppet ned for Ibsen/Fosse 2006, hvor de to verdensdramatikerne har vært spilt om hverandre i beslektede oppsetninger av deathvariations og Rosmersholm på 59E59 Theaters. I kulissene venter Nationaltheatrets Vildanden, som skal vises på den prestisjetunge scenen BAM i oktober, mens konsertversjonen av Peer Gynt fra Gålå inntar selveste Central Park. Og en liten Ibsen-dukke har skapt furore blant anmelderne.

Hør hele verden på Det Åpne Teater

Man trenger ikke være beinproff teaterarbeider eller skuespillerspire for å ha glede av å se splitter nye stykker i nedstrippete omgivelser. Særlig ikke når dramatikere har tatt turen fra fire kontinenter for å presentere sin personlige tolkning av et Ibsen-sitat om frihet. Derfor åpner Det Åpne Teater dørene for alle som har lyst den 9. september. De lover en dag fullstappet med alt fra enkle lesninger til fullblods oppsetninger av nitten nye korttekster.

Semitrailer med Ibsen-opplevelser

Klikk for større format
I anledning Ibsenfestivalen har en semitrailer parkert foran Nationaltheatret, halvt skjult i trærne foran Ibsen-statuen. Det hvitlakkerte karosseriet er prydet av Ibsen-grafitti utført av den anerkjente grafitti-kunstneren Christian Bloom, alias Coderock. Inni semitraileren, eller Ibsenmobilen som den kalles, finner man et opplevelsessenter over Ibsens liv og verk.

IbsenUttrykk - lag din egen Ibsen

Mens akademikerne har diskutert fra seg ibsenske problemstillinger i Universitetes Gamle Festsal og det mondene teaterpublikummet i Oslo oppsøker rumenske og brasilianske oppsetninger på Ibsenfestivalen, inviterer Ibsen-året i Skien alle landets store tenåringer og unge voksne til å lage sitt eget uttrykk for Ibsen. Er du mellom 16 og 22 år og har en visuell eller musikalsk idé, er det bare å ta kamera eller gitaren fatt.

Ibsen under forskerlupen

21. - 27. august
Tegning: Steffen Kverneland
vil Ibsen-forskere fra hele verden sette hverandre i stevne under den 11. internasjonale Ibsen-konferansen ved Universitetet i Oslo. I alt 210 deltakere fra alle verdenshjørner er påmeldt. I løpet av fem dager vil det bli holdt hele 142 foredrag over en hel rekke aspekter ved Ibsens verk og liv (tekst, intertekst, dramaturgi, politiske, historiske og kulturelle aspekter, oversettelser, oppsetninger).

Ibsen-rekorder halvveis i Ibsen-året

Ibsen.net har registrert en formidabel Ibsen-interesse hittil i år, både i Norge og internasjonalt. Verdens viktigste nettsted om Ibsen har foruten informasjon om liv, verk og Ibsen-produksjoner en rikholdig arrangementskalender med daglige oppdateringer. En foreløpig opptelling av arrangementer i Ibsen-årets seks første måneder lander på 4430.