Hovedside » Produksjoner » Ibsen i film og fjernsyn » Ibsen på DVD

Ibsen på DVD

Gatas Gynt

Gatas Gynt er en annerledes filmatisering av Henrik Ibsens Peer Gynt, med gatas folk i rollene. Handlingen er hentet fra femte og siste akt av Peer Gynt, der Peer møter sine livsløgner. Selvets keiser, som skulle herske over hele verden, blir avkledd og må ta oppgjøret med seg selv. Filmen er regissert av Hallvard Bræin, og manus er skrevet av forfatter og dramatiker Christopher Grøndahl. Egil Schønhardt spiller gatas Peer. Gatas Gynt selges i Filmbutikken i Filmens Hus og på Ibsen-museene.

Løven - Henrik Ibsen

Tellus Works AS har produsert en dokumentarfilm om Ibsen som følger dramatikeren med løvemanken gjennom hele hans liv. Filmen ble lansert i Oslo i april 2006 og gikk senere på kinoer i hele Norge. Vi møter Ibsen "personlig" gjennom monologer framført av Fridtjov Såheim, og kjente Ibsen-tolkere som Liv Ullmann, Earle Hyman, Pernille August, Robert Wilson og Ibsenprisvinner Jon Fosse opptrer i filmen. Regi og manus er ved Alexander Wisting. Filmen fins å få kjøpt på DVD i NFIs Filmbutikken.

Ibsen på film / Ibsen på TV

2 x Ibsen på DVD

26. april 2006 lanserte Norsk filminstitutt og NRK hver sin DVD-boks med fire Ibsen-filmer og fire fjernsynsteaterproduksjoner av Ibsen-stykker. Utgivelsene var et samarbeid mellom Norsk filminstitutt, NRK, Film&Kino og Buena Vista Home Entertainment.

De fire filmene er den svenske stumfilmklassikeren Terje Vigen fra 1916 i regi av Victor Sjöström og med nyinnspilt musikk av Ketil Bjørnstad, Vildanden fra 1963 (regi: Tancred Ibsen; Henki Kolstad og Wenche Foss i sentrale roller), Fru Inger til Østråt fra 1975 i regi av Sverre Udnæs og med Ingerid Vardund i tittelrollen og Erling Borgens dokumentarfilm fra 1999, Udødelige Ibsen. Mer informasjon om utgivelsen her.

De fire fjernsynsteaterproduksjonene er NRKs produksjoner av Vildanden fra 1970 (regi: Arild Brinchmann, med Espen Skjønberg, Tor Stokke, Mona Hofland og Anne Marit Jacobsen), Et dukkehjem fra 1973 (regi: Arild Brinchmann, med Lise Fjeldstad og Knut Risan som ekteparet Helmer), Fruen fra havet fra 1979 (regi: Per Bronken, med Liv Ullmann i hovedrollen) og Rosmersholmfra 2001 (regi: Terje Mærli, med Bjørn Skagestad og Laila Goody i hovedrollene).

A Doll´s House på DVD

Star Media Entertainment AS ga i februar 2006 ut filmen A Doll´s House fra 1973 med Claire Bloom og Anthony Hopkins i hovedrollene på DVD. Filmen er regissert av Patrick Garland.

 

En folkefiende på DVD

I 2004 kom en ny filmatisering av En folkefiende i regi av Erik Skjoldbjærg og med manus av Nikolaj Frobenius. I hovedrollene spiller Jørgen Langhelle (Tomas Stockmann), Trine Wiggen (hans kone Katrine) og Sven Nordin (broren Peter). Filmen er produsert av Nordisk Film og ble utgitt på DVD sommeren 2005.