Hovedside » Produksjoner » Ibsen og musikken

Ibsen og musikken

Memnon – den syngende steinstøtta

Peer Gynt møter mange underlige skapninger i Ibsens mesterlige stykke ved samme navn, den syngende Memnonstøtta i fjerde akt er en av dem. En unnselig, men bemerkelsesverdig CD-utgivelse av duoen Ruth Wilhelmine Meyer (sang) og Helge Lien (piano), Memnon. Sound Portraits of Ibsen Characters, utgitt av tyske Ozella Music i 2012, aktualiserer spørsmålet: kan ei steinstøtte synge? Ifølge myten kan Memnonstøtta i hvert fall det, så paradoksalt det enn høres ut.

Markblomster og potteplanter

Ibsen skrev aldri noe dikt om ripsbusker, motsatt av hva man skulle tro. Men det betyr ikke at hans diktning er fri for buskvekster og flora. Våren 1853 forelsket Ibsen seg i purunge Rikke Holst. Det resulterte i diktet "Markblomster og potteplanter". Rikke var markblomsten, alle øvrige damer var "potteplanter i lunken jord". Nå har dette diktet gitt navn til en ny, duggfrisk CD med tonesatte dikt av Ibsen. Kvartetten bak utgivelsen er Hilde Norland Gundersen, Dennis Storhøi, Frøydis Grorud og Espen Gjelstad Gundersen.

Grieg og Ibsen


Edvard Grieg, 1880. Foto: E. Bieber
Ved årsskiftet overtok Grieg-året stafettpinnen etter Ibsen-året. Den ene døde storheten minnes etter den andre. I tilfellet Grieg og Ibsen er imidlertid overgangen den mest finstemte som tenkes kan. Forbindelseslinjene mellom de to åndskjempene er mange og dype. Peer Gynt har udødeliggjort dem begge, og dette verket lever nå bokstavelig talt et verdensomspennende liv som et "tre hoders trold". Som orkestersuitene (op. 46 og 55), som sceneversjon med Edvard Griegs musikk og som sceneversjon uten Griegs musikk. Men Peer Gynt var ikke det eneste Ibsen-verk Grieg tonesatte.

Operaer basert på Ibsens verker

Ibsen skal etter sigende ikke ha vært spesielt musikalsk, men hans gjentatte forsøk på å skrive operalibrettoer over sine dramaer vitner om en ikke liten interesse for kombinasjonen av musikk og teater. Ibsen klarte selv aldri å skape opera, men hans verker har likevel satt sterke spor etter seg i operahistorien.

Terje Vigen er musikk!

Ibsens mest kjente og folkekjære dikt, Terje Vigen, er et epos om forsoning og tilgivelse. Med sitt melodramatiske handlingsforløp, smidd i formfullendt rim og rytme på uforlignelig ibsensk vis, appellerer diktet sterkt til komponister og musikere av alle sjatteringer. Dikteposet er gjengitt i et utall av musikalske stilretninger.