Hovedside » Arkiv » Nyhetsarkiv

Nyheter 2007

Ibsen-prisen blir kunstpris

6. desember hadde den nyutnevnte komiteen for den internasjonale Ibsen-prisen sitt første møte. Vi møtte komiteleder Liv Ullmann og sekretariatsleder Inger Buresund til samtale i etterkant av møtet. Komiteen ønsker primært å honorere kunst innenfor den utøvende sjangeren. Men prisen har kommet skjevt ut. Den burde vært del av et fond, slik Abel-prisen er.
Inger Buresund og Liv Ullmann. Foto: Jens-Morten Hanssen

Invitasjon til IbsenStafetten 2008

StøpeSkien, Nationaltheatret og Teater Ibsen inviterer til IbsenStafetten, en nasjonal teaterstafett for elever i videregående skole. IbsenStafetten gir oss nye innfallsvinkler til det ibsenske univers - på ungdoms vis. Med inspirasjon fra Ibsens liv, karakterer og dramatikk viser ungdommene selv hvordan Ibsen fortsatt er like aktuell i dag som han var for over 100 år siden.

Ibsens vei fra menneske til maske

Ivo de Figueiredo. Foto: Jens-Morten Hanssen/Ibsen.net
Har vi ham nå? Nei, jeg har ham ikke, svarer Ivo de Figueiredo, men hevder likevel at han har lagt genuint nye innsikter til vår forståelse av Henrik Ibsen. Vi intervjuet biografiforfatteren i etterkant av lanseringen av bind to av hans Ibsen-biografi, Henrik Ibsen. Masken. Han virker udugelig til alt annet enn skriving, men det dugde han til gjengjeld ganske godt til. Og ifølge de Figueiredo forvandlet Ibsen seg i andre halvdel av sitt forfatterskap fra menneske til maske.

Fortsatt håp for Eyolf-film

Ulrich Thomsen er aktuell som Alfred Allmers
Teamet bak filmprosjektet "The Frost", basert på Lille Eyolf, har fått føle på kroppen at det er vanskelig å få støtte til filmatiseringsplaner med utgangspunkt i Ibsens verker i Norge. "The Frost" er en spansk-svensk-norsk koproduksjon, men i sommer meldte NRK at samarbeidet med den norske parten, Original Film AS, var brutt fordi Norsk Filmfond sa nei til å støtte filmen. Nå er imidlertid en ny norsk koprodusent, Frost Media, koblet på prosjektet.

Buresund blir leder for Ibsen-prisen

Inger Buresund slutter som teatersjef ved Teater Ibsen og går over i stillingen som daglig leder for sekretariatet til den internasjonale Ibsen-prisen i Skien.

Ibsen.net på plass i Nasjonalbiblioteket

Ibsen-året AS er avviklet, Nasjonalkomiteen for Ibsen-satsingen er oppløst, men Ibsen.net fortsetter å eksistere inn i den digitale evighet. Nettstedets redaksjon er nå på plass i nye kontorer i Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo.

Nasjonalbiblioteket i Oslo

Ibsen 2006 takker for seg

Med vedlagte sluttrapport (klikk på bildet under) og et driftsoverskudd for 2006 på 1,5 millioner takker Ibsen 2006 for følget og låser dørene bak seg i Arbinsgate 1.

Klikk for Ibsenårets sluttrapport

Ny Ibsen-stilling utlyses

Organiseringen av den nye, internasjonale Ibsen-prisen er i ferd med å finne sin form. Prisen ble lansert av statsminister Jens Stoltenberg under åpningen av Ibsenfestivalen på Nationaltheatret i august i fjor og er senere vedtatt etablert ved Stortingets behandling av statsbudsjettet for 2007. Sekretariatsansvaret for prisen er lagt til Skien kommune, og kommunen utlyser nå stillingen som daglig leder for sekretariatet.

En reise i Telemarks og Ibsens landskap

Catilinas Furia. Foto: Dag Jenssen
Årets "Henrik Ibsen - Dannelsesreisen i Telemark 2007" blir en erfaring i naturelementene og utdrag fra Ibsens dramaer: En kveld med høydeforskjeller og frisk luft. Idet kanalbåten "Henrik Ibsen" legger ut fra Skien starter en original opplevelse.

Peer Gynt blir veggtegning

I 2006 påbegynte Jack McLean, en skotsk kunstner bosatt i Tokyo, det som etter planen skulle bli en veggtegning av Peer Gynts fem akter på et fem meter langt lerret. Resultatet er allerede blitt vist i Kairo, Tokyo og Oslo, men McLean fikk kun plass til de to første aktene. Nå skal han bli såkalt "artist-in-residency" ved Kistefos Museum og Henie-Onstad Kunstsenter og fullføre tegningen med de tre siste aktene på et nytt femmeters lerret.

Terje Vigen ror til San Francisco

Kjell-Ole Haune
Den norske komponisten Kjell-Ole Haune, med utdannelse fra Paul McCartney´s "Fame"-skole i Liverpool, har satt ny musikk til Henrik Ibsens folkekjære dikt Terje Vigen, som nå er blitt til en helaftens musikal der også en nyinnspilt film inngår som en del av kulissene på scenen. Forestillingen har høstet stor suksess i Norge og blitt møtt med gode kritikker. Nå har musikalen skapt internasjonal interesse og skal ha sin første utenlandsoppsetning i San Francisco i USA 5. og 6. mai 2007.

Aschehoug forlag og Ibsen.net samarbeider om Ibsen-blogg

Bokomslag Slipp meg
Lokus.no (Aschehoug forlag) og Ibsen.net samarbeider denne våren om å starte en Ibsen-blogg, basert på Ivo de Figueiredos Slipp meg fra 2006. Ideen ble dagsaktuell i forbindelse med at boka i løpet av to døgn fikk to priser, og at Aftenpostens lesere startet en diskusjon på avisens nettsider.

Ibsenprisen 2007

Arne Lygre
Tirsdag 20. mars er det igjen klart for utdeling av Ibsenprisen i Ibsenhuset i Skien. Ibsenprisen er Norges eneste dramatikerpris og deles ut årlig på Ibsens fødselsdag. Nytt av året er at juryen har valgt å nominere tre kandidater til prisen som er på 150 000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. De tre nominerte er Christopher Grøndahl, Janne Langaas og Arne Lygre.

Ibsen.net flytter til Nasjonalbiblioteket

Ibsen-året er historie, men nettstedet ibsen.net videreføres takket være midler over Statsbudsjettet. Nå har Kultur- og kirkedepartementet besluttet at det organisatoriske ansvaret for nettstedet skal overføres på varig basis til Nasjonalbiblioteket i Oslo.