Hovedside » Arkiv » Nyhetsarkiv

Nyheter 2008

Hedda har makten

Mens Et dukkehjem er det klart mest spilte Ibsen-stykke på verdensbasis gjennom tidene, er det Hedda som regjerer på 2000-tallet. For tredje året på rad danker hun ut både Nora, Peer, Dr. Stockmann og Helene Alving. I 2008 var det 33 premierer på Hedda Gabler. Antall premierer for de øvrige stykkene i Ibsens fem-på-topp er Peer Gynt med 30, Et dukkehjem med 25, En folkefiende med 15 og Gengangere med 14.

Desember var Ibsens måned

Ibsen imøteså advents- og julehøytiden med større forventninger og mer spenning enn de fleste. Det var hans verpetid. Hans "dramatiske galskaber" skulle ut og møte sine lesere. Småfrekt, men med en god porsjon sannhet skriver Robert Ferguson i sin Ibsen-biografi, "at Ibsen næret like mye respekt for sin pung som for sin kunst". Fra og med Et dukkehjem (1879), da Ibsen for alvor var blitt en kommersiell boksuksess, kom derfor samtlige av Ibsens dramaer ut på markedet i november eller desember, i julesalgets tid.

Haave fant Hedvigs History

Et dypt savnet Ibsen-klenodium, Harrison’s History of London fra 1776, stjålet under en utstilling i Skien bibliotek i 1974, har nå endelig funnet veien tilbake til Henrik Ibsens barndomshjem Venstøp. Boken har en spesiell status i Ibsens biografi - og i Ibsens verk, udødeliggjort som det er av Hedvig i Vildanden. Et eksemplar av boken nylig innkjøpt fra et antikvariat i London er nå tilbake på Venstøp, og kriminalgåten fra 1974 er oppklart.

Jørgen Haave med Harrisons History of London. Klikk for større bilde.

Konkurrer i Ibsen-inspirasjon og vinn 10 000!

IbsenUttrykk 2008 er en konkurranse der ungdom og unge voksne mellom 16 og 22 år kan bidra med sine egne kunstuttrykk innenfor tekst, film eller fotografi, inspirert av Ibsen-sitater. Det skal kåres finalister i hver genre som får delta på workshop i Skien 14. - 16. november. Deretter blir det kåret én vinner i hver genre, som hver stikker av med en pengepremie på kr 10 000.

 

Flyer IbsenUttrykk 2008

Prisvinnere og provokasjoner i Skien

Den første konferansen i forbindelse med Den Internasjonale Ibsenprisen gikk av stabelen i Skien 1. september. Deltakerne på "Artistic freedom - Myths and Realities" fikk høre om sensur av utøvere og deres ideer der disse kan virke provoserende på lokale myndigheter. Konferansen, som hadde deltakere fra mange land, understreket at kunsten ikke er fri for alle.

Prisvinner Sir Peter Brook
Prisvinner Sir Peter Brook. Fotograf: Dag Jenssen.

Men det var den inspirerende talen fra vinneren av Den internasjonale Ibsenprisen Sir Peter Brook som vakte mest begeistring. Og samme kveld vant den erfarne Edvard Hoem den nasjonale Ibsenprisen for 2008.

 

Peter Brook tildeles Den Internasjonale Ibsenprisen

Den anerkjente teater- og filminstruktøren Peter Brook er vinneren av den første internasjonale Ibsenprisen. Det ble kunngjort på en pressekonferanse mandag 18. august. Komiteen begrunner valget med at Brook i løpet av sin over seksti år lange karriere har demonstrert at all betydelig dramatikk og teater har en unik evne til å forene mennesker og at kulturen tilhører alle. "Mange har brukt hans ideer og visjoner, og han har i hele sin produksjon vist at vi ikke er oss selv nok", sa komiteens leder Liv Ullmann. "Peter Brook er rett og slett fantastisk dyktig", sier komitemedlem Anna Bache-Wiig.

Liv Ullmann
Komiteens leder Liv Ullmann

Gatas Gynt ute på DVD

Gatas Gynt er en annerledes filmatisering av Henrik Ibsens Peer Gynt, med gatas folk i rollene. Alle aktørene er amatører som er funnet gjennom Frelsesarmeens rusomsorg. Filmen hadde premiere 13. mars i år som utendørskino på Youngstorget i Oslo. HM Kong Harald og over 1000 fremmøtte overvar filmvisningen. Den har senere blitt vist på NRK TV, og nå foreligger denne dramatiske dokumentaren på DVD.

Brand på Nationaltheatret

Brand på Nationaltheatret i Calixto Bieitos regi begynner med en vernissage over en gigantisk rosa gris og ender med at Brand skjærer ut sin egen tunge. Ingenting av dette er angitt hos Ibsen. Femte bind av Henrik Ibsens skrifter, som inneholder den originale og autoritative versjonen av Brand, lå likefullt på dramaturgens arbeidsbord under hele prøveperioden. Hva skjedde på veien frem til den endelige oppsetningen?

Maria Bonnevie som Agnes. Foto: Gisle Bjørneby

Skien internasjonale Ibsen-konferanse 2008

På initiativ fra den norske Regjeringen og Kultur- og kirkedepartementet arrangeres for første gang Den internasjonale Ibsen-konferansen i tilknytning til utdelingen av den nyopprettede internasjonale Ibsen-prisen. Den internasjonale Ibsen-konferansen 2008 har fokus på kunstnerisk frihet i forskjellige perspektiver. Konferansedelen i Skien har tittelen Artistic Freedom - Myths and Realities. Utenriksdepartementets seminarserie Noras søstre inngår som en del av konferansen. Noras søstre tematiserer likestilling i ulike land og kulturer.

Ny Hartmann til Ibsenfestivalen

Nationaltheatrets sjef Eirik Stubø presenterte 3. juni programmet for sin siste Ibsenfestival før han går av som teatersjef til nyttår. Foreløpig er 20 arrangementer klare, 13 oppsetninger og 7 andre arrangementer. Det blir 8 gjestespill fra 6 ulike land. Fra Leipzig kommer en gjenganger. Sebastian Hartmann er nok en gang invitert og legger premieren på "Matteuspasjon" til festivalen, en oppsetning som Hartmann innleder sin intendantperiode på Centraltheater Leipzig med. Oppsetningen er basert på Ingmar Bergmans film Nattverdgjestene, Ibsens Brand og Johann Sebastian Bachs musikalske verk Matteuspasjonen.

Logo Ibsenfestivalen 2008. Trykk for festivalprogram i pdf.

Ibsen på 2000-tallet

Fotomontasje med foto fra Erik Berg, Gisle Bjørneby og Dag Jenssen. Klikk for program i pdf.

Ibsen.net inviterer til seminar over emnet "Ibsen på 2000-tallet. Dramaturgiske prosesser i arbeid med Ibsens verker" fredag 30. mai kl. 13.00 i Nasjonalbiblioteket i Oslo. Seminarinnlegg er ved dramaturgene Hege Randi Tørressen, Gerd Stahl, Ragnhild Mærli og Oda Radoor, som har jobbet med oppsetninger som Keiser og Galilæer, Villanden, Byggmester Solness, Hedda Gabler, John Gabriel Borkman og Henrik Ibsen - en dannelsesreise i Telemark. Seminaret er åpent for alle. Fri inngang. Velkommen!

Løssluppen Peer

For tredje gang på fem år har Teater Ibsen og Grenland Friteater sendt ut sin Peer Gynt på reise i Grenland. Det hele starter med et fabelaktig illudert bukkeritt på et stabburstak i Brekkeparken og ender i et støpeskjeformet steinbrudd ved Bjørntvedt. De to teatrene gjør det som flere burde gjøre med Peer Gynt: slippe ham ut av teatersalene.

Carl Henrik Ekblom som den unge Peer. Foto: Dag Jenssen

To nye Ibsen-filmer!

Vi har ventet en stund, men nå har vi rundet 60 filmatiseringer av Ibsens verk. I den sakte voksende Ibsenfilm-skogen er An Enemy of the People, en amerikansk versjon av En folkefiende, og skotske Ghosts kommet som tilskudd nummer 60 og 61. Dramaene er sentrale i Ibsens forfatterskap og spilles mye på teaterscener verden over. De har blitt filmatisert flere ganger tidligere, faktisk i tre verdensdeler. Historiene presenterer oss for noen sjarmerende skikkelser som rører oss med sine egenheter og svakheter. Men der den ene produksjonen kun viser rettroenhet, klarer den andre å vise livsviljen ved siden av tragedien.

Ibsenstafetten er fulltegnet

Påmeldingen til årets Ibsenstafett er klar. Elever fra i alt 11 fylker har meldt seg på årets store teaterkonkurranse. Fra Alta i nord til Vågsbygd i sør skal nå ungdommer gjøre Ibsen til sin, og på sitt vis presentere Ibsens liv og verker fra scenen.