Hovedside » Produksjoner » Ibsen og musikken » Markblomster og potteplanter

Markblomster og potteplanter

Av: Jens-Morten Hanssen

Ibsen skrev aldri noe dikt om ripsbusker, motsatt av hva man skulle tro. Men det betyr ikke at hans diktning er fri for buskvekster og flora. Våren 1853 forelsket Ibsen seg i purunge Rikke Holst. Det resulterte i diktet "Markblomster og potteplanter". Rikke var markblomsten, alle øvrige damer var "potteplanter i lunken jord". Nå har dette diktet gitt navn til en ny, duggfrisk CD med tonesatte dikt av Ibsen. Kvartetten bak utgivelsen er Hilde Norland Gundersen, Dennis Storhøi, Frøydis Grorud og Espen Gjelstad Gundersen.
Markblomster og potteplanter. Coverdesign: Johan Christian Hafstad
Coverdesign: Johan Christian Hafstad


Ibsen skrev om lag 300 dikt, så å si alle på bunden form. Det sies at Ibsen ikke var spesielt musikalsk, men diktene vitner om stor rytmesans og mildt sagt meget velutviklet språklig musikalitet. Så har da også Ibsens ordkunst inspirert komponister og musikere i uminnelige tider, fra Edvard Grieg til Enslaved via Duke Ellington.

På CDen Markblomster og potteplanter er et knippe på femten dikt valgt ut. Fra "Agnes", fem strofer fra Brand, men som Ibsen tok med i den eneste diktsamlingen han utga, Digte (1871), til nydelige "Vuggevise", også det opprinnelig fra et drama (Margretes vuggesang til kongsbarnet Håkon i Kongs-emnerne). Komposisjonene er ved saksofonist og fløytist Frøydis Grorud (bl.a. kjent fra NRKs Beat for beat) og pianist Espen Gjelstad Gundersen. Det vokale er det Hilde Norland Gundersen som står for, mens Dennis Storhøi resiterer.

Dette er en gjennomført solid og vellykket produksjon. Sjangermessig hører musikken hjemme i skjæringspunktet jazz, vise og pop. Klangbildet er dempet, men dynamisk. Arrangementene er lekre. Både instrumentale og vokale prestasjoner er elegant og dyktig utført. Det springende punkt er "duetten" Hilde Norland Gundersen og Dennis Storhøi (som strengt tatt aldri blir noen duett). Storhøis mørke, maskuline opplesning og Gundersens lyse, vare, klokkerene sang danner en effektfull kontrast, som ofte spiller på kontrastvirkninger i Ibsens dikt. Men kontrasten føles av og til for stor og skjærende. De bruker begge stemmene som instrument, men med svært ulike uttrykk. Gundersens sang er en organisk del av det musikalske landskapet ellers, Storhøis opplesninger evner ikke alltid å bli det. Det sier en del om produksjonen og de øvrig medvirkende at erfarne Storhøi er den som kommer minst godt fra det. På "Min unge vin" er han på sitt beste: fandenivoldsk, bitter-kåt, lekende. Opplesningen blir et kunstverk i seg selv. Storhøis bidrag fungerer også som en påminnelse om at Ibsen fortrinnsvis skrev sine dikt for lesning, en homage til ordkunstneren Ibsen. Men på noen spor oppleves opplesningen som overflødig, spesielt der hvor diktet fremføres i sin helhet to ganger, først som opplesning, så som sang. Det blir smør på flesk.

Diktutvalget er til tider overraskende. Det er ikke Ibsens femten beste dikt som er valgt ut. Noen av hans mest betydelige dikt er selvfølgelig representert, de pregnante og stemningsfulle kortdiktene "Brente skibe" og "Borte!", det vittige "Forviklinger". Man savner Ibsens signaturdikt fremfor noen, "Bergmanden". I stedet får man tre av leilighetsdiktene Ibsen skrev, som i dag må sies kun å ha historisk interesse ("Til en bortdragende kunstner", "Sang ved mottagelsen av Wergelands og Welhavens byster" og "Ved et bryllup"). Man mistenker at de er kommet med fordi Espen Gjelstad Gundersen av ulike grunner har blitt egget til flotte komposisjoner av dem. For det har de nevnte tre blitt, og kan egentlig komponisten legges til last for det? Dette er tross alt en musikk-CD. Helhetlig vurdert er CDen varmt å anbefale. Den fortjener et stort publikum.

Fakta

Markblomster og potteplanter — tonesatte dikt av Henrik Ibsen består av følgende spor:
 1. Agnes
 2. Brente skibe
 3. En fuglevise
 4. Dikterens vise
 5. Forviklinger
 6. Stamboksrim
 7. Borte!
 8. Min unge vin
 9. Til en bortdragende kunstner
 10. Med en vannlilje
 11. Sang ved mottagelsen av Wergelands og Welhavens byster
 12. Måneskinnsvandring efter et ball
 13. Markblomster og potteplanter
 14. Ved et bryllup
 15. Vuggevise

Medvirkende
Hilde Norland Gundersen, Dennis Storhøi, Frøydis Grorud, Espen Gjelstad Gundersen, Kristian Kvalvaag, Tor Egil Kreken, Jan Inge "Jango" Nilsen, Gard Nilssen, Morten Gjelstad Gundersen, Trond Villa, Jørg Jørgensen

Produksjon: POL-section

Distribusjon: Musikkoperatørene AS