Hovedside » Arkiv » Nyhetsarkiv

Nyheter 2009

Åpning av utstilling om Sigurd Ibsen

Lille julaften i år er det 150 år siden Sigurd Ibsen ble født. I den anledning vil Ibsenmuseet hedre "sønnen" med en utstilling, som åpner søndag 6. desember kl. 14. I utstillingen vises Sigurd Ibsens statsministeruniform med fjærhatt og korde, pass, veske, håndskrift, og de viktigste bøkene i hans forfatterskap. I tillegg gis en kronologisk presentasjon av de viktigste hendelser i Sigurd Ibsens begivenhetsrike liv. Etter åpningen vil hans biograf, tidligere kulturminister Lars Roar Langslet, holde et jubileumsforedrag oppe i teatersalen i femte etasje.

Ibsen regjerer i India

Delhi Ibsen Festival 09 går av stabelen mellom 3. og 14. desember og er den andre Ibsenfestival i New Delhi siden Dramatic Art & Design Academy (DADA) og Den kongelige norske ambassade inngikk samarbeid i fjor. Delhi Ibsen Festival 09 tar imot teatergrupper fra seks land, hvorav kun en fra Europa eller Vesten overhodet, Drenkeldode naar Kleine Eyolf (Drukning etter Lille Eyolf) fra Nederland.

Delhi festival Poster 2009
Plakat. Klikk for større versjon.

Invitasjon til IbsenStafetten 2010

IbsenStafetten er en nasjonal teaterkonkurranse for elever i videregående skole. Elevene inviteres til å delta i en teaterstafett i tre etapper. Utgangspunktet er Ibsens liv og verker.

Norgespremiere for The Frost

Den spansk-norske filmen The Frost har norsk kinopremiere i Ålesund 18. september. Filmen er inspirert av Ibsens Lille Eyolf, og dermed er dette stykket filmatisert for aller første gang. I rollene møter vi Trond Espen Seim (Alfred), Eva Mørkeset (Asta), spanske Aitana Sánchez-Gijón (Rita) og svenske Bibi Andersson (Rottejomfruen). Filmens åpningsscener er tatt opp i Geiranger. Det meste av handlingen foregår i Ålesund, men filmen gjør også en visitt i Pyreneene i Spania.

The Frost (Rita og Alfred)

Engelsk premiere for Identity of the Soul

Etter visninger på Vestbredden, i Qatar og Norge, kan Thomas Høeghs Identity of the Soul nå oppleves under åpningen av Cambridge Film Festival og i et knippe kinoer i Storbritannia gjennom høsten. Produksjonen presenterer Ibsens "Terje Vigen" og den palestinske lyrikeren Mahmoud Darwishs "En soldat drømmer om hvite liljer" lest av Vanessa Redgrave, mot et bakteppe av fantastiske filmbilder fra ulike steder i verden, og en filmmusikk sammensatt av elementer fra skandinavisk og arabisk musikk og electronica-rytmer med samtidspreg.

Vanessa Redgrave

Christopher Nielsen vant Ibsenprisen 2009

Under en festaften i Ibsenhuset i Skien 11. september ble Christopher Nielsen utropt til vinner av Ibsenprisen 2009 for stykket Verdiløse menn. Seremonien avsluttet Skien internasjonale Ibsen-konferanse 2009. Alle de tre nominerte til Ibsenprisen var til stede. Konferansier var Thorbjørn Harr.

Christopher Nielsen. Foto: Dag Jenssen

Nominerte til Ibsenprisen 2009

Den nasjonale Ibsenprisen deles ut i Skien 11. september. De nominerte er: Christopher Nielsen fra Oslo for stykket Verdiløse menn, Kate Pendry, opprinnelig fra London, bosatt i Oslo, for stykket Pornography og Tore Vagn Lid fra Bergen for stykket Operasjon Almenrausch.

Christopher Nielsen og Kate Pendry
Christopher Nielsen og Kate Pendry

Skien internasjonale Ibsen-konferanse 2009

Programmet for Skien internasjonale Ibsen-konferanse 2009 er klart. Tittel for årets konferanse er Kunstneren Post Mortem - Forvaltning av kunstnerarven.

Internationales Interesse für Ibsen-Konferenz in Asien

Den 12. internasjonale Ibsen-konferansen blir avholdt 14.-20. juni i Shanghai, Kina. Dette er første gang konferansen arrangeres i Asia og også første gang utenfor Europa og USA. En bred interesse for Ibsen og hans verker ble tydelig i Ibsenåret 2006, da nordmenn nok en gang ble minnet om at vår nasjonalskald tilhører den store verden. 250 Ibsen-oppsetninger på seks kontinenter siden 2008 bekrefter denne oppfatningen. Derfor er det passende at temaet og tittelen på årets konferanse er Ibsen Across Cultures.

Kinesisk Dovregubbe: Dong Hongsong som King of Spirit fra Shanghai teaterakademis Chinese Peking Opera Peer Gynt (2005). Klikk for større bilde.

Den internasjonale Ibsenprisen til Ariane Mnouchkine

Den internasjonale Ibsenprisen for 2009 tildeles den franske teaterregissøren Ariane Mnouchkine. I 1964 grunnla Mnouchkine den avantgardistiske teatergruppen Théâtre du Soleil i Paris. Gjennom 45 år har hennes teaterkunst fascinert det franske publikum og teaterelskere verden over, og Théâtre du Soleil var lenge selve symbolet på en ny form for kollektivt skapende arbeid. Juryen fremhever at alle som har sett hennes forestillinger "kommer ut med en følelse av å ha vært vitne til et eventyr".

Ariane Mnouchkine. Foto: (c) Michele Laurent

Festlig verdenspremiere

Så var altså ikke verdenspremierenes tid over for Henrik Ibsens forfatterskap allikevel. I 1859 begynte Ibsen å skrive på en operalibretto med tittelen Fjeldfuglen. Motivkretsen og tematikken var velkjent. Første gang han benyttet det var i det ufullendte dramaet Rypen i Justedal i 1850, andre gang i Olaf Liljekrans i 1856. I 1859 ville han bearbeide stoffet til en opera, trolig tiltenkt oppførelse enten på Christiania Theater eller Kristiania Norske Theater, hvor Ibsen da var artistisk leder. Fjeldfuglen forble et tjuesiders fragment. Librettoen når ikke lenger enn et par sider inn i andre akt. Siden da er 150 år gått. Ingen teaterkunstnere har latt seg friste - før nå. Grusomhetens Teater i Oslo har uten blygsel skredet til verket og iscenesatt stykket som romantisk opera, helt i tråd med Ibsens originale sjangerbestemmelse. Og det med oppsiktsvekkende godt resultat.

Fjeldfuglen, prøvefoto: Tormod Lindgren

Grusomhetens Teater presenterer Fjeldfuglen

Da vi alle trodde at alt av Ibsen allerede var blitt iscenesatt, trekker Artaud-inspirerte Grusomhetens Teater en ufullendt romantisk opera av Henrik Ibsen fra 1859 opp av hatten. Ibsens operalibretto Fjeldfuglen tar utgangspunkt i et gammelt sagn om en liten pike på gården Birkehaug i Justedalen. Hun var den eneste i dalen som overlevde Svartedauen, og da det flere år senere kom folk fra nabosognet og fant henne, var hun i sin ensomhet blitt "sky og vild som en Fugl" og ble deretter kalt "Rypen i Justedalen".

Fjeldfuglen, prøvefoto: Tormod Lindgren

International Ibsen Scholarships 2009

I 2009 skal International Ibsen Scholarships deles ut for andre gang. Stipendiene skal gå til prosjekter som stimulerer til kritisk debatt om vesentlige samfunnsmessige og eksistensielle tema relatert til Henrik Ibsen. De som kan søke er enkeltpersoner, organisasjoner eller institusjoner innen kunst og kultur. Det er til sammen satt av kr NOK 1.000.000,- til stipendiene. Søknadsfristen er 1. mai 2009.