Hovedside » Arkiv » Nyhetsarkiv » Unik samling av Ibsen på film og video i Nasjonalbiblioteket

Unik samling av Ibsen på film og video i Nasjonalbiblioteket

Av: Benedikte Berntzen

Som en del av verdens største Ibsensamling kan Nasjonalbiblioteket tilby hele 300 titler av og om Ibsens verker på film og video. Dette audiovisuelle materialet består av filmatiseringer, fjernsynsteaterproduksjoner og opptak av teaterforestillinger på DVD og VHS, samt filmede Ibsen-konferanser og seminarer. Materialet kommer fra land fordelt på seks kontinenter og spenner over et tidsrom på nesten hundre år, fra den svenske stumfilmen Terje Vigen (1916) til den engelske forestillingen The Emperor Self (2010).
Samlingen inneholder gamle skatter, men også ukjente og mer overraskende framstillinger. Alle er tilgjengelig for påsyn i Nasjonalbibliotekets lokaler.

Når vi døde vågner i en visuell versjon fra Litauen i 2010 kan du se i Nasjonalbibliotekets lokaler. Foto: Saulius Varnas.

Blant mange filmatiseringer av Ibsens dramaer finnes for eksempel iranske Sara (1994), der hovedpersonen ikke går alene ut av døra i siste scene, men tar barna, som er regnet for mannens eiendom, med seg idet hun forlater sin mann. Den spansk-norske The Frost (2009), basert på Lille Eyolf er også å få se etter sin turné til hele nitten filmfestivaler, en skikkelig hevn fra et av Ibsens mindre spilte (og aldri før filmatiserte) dramaer.
Den eldste filmen i samlingen er stumfilmen Terje Vigen (Sverige 1916), som fikk ny musikk i 1990, komponert av Ketil Bjørnstad. Hovedrollen og regien innehas av Victor Sjöström, som mange husker best som professoren i Ingmar Bergmans Jordbærstedet. Fra 1930-tallet finnes tre tyske filmatiseringer av henholdsvis Peer Gynt, Samfundets støtter og En folkefiende.

Dokumentarer er det også mange av. Angår det meg. Jane Fonda på Røros inneholder intervjuer med Oscar-vinner Jane Fonda som kom til Røros i 1973 for å spille Nora i Et dukkehjem, en produksjon som etter kildene å bedømme ble en demonstrasjon av fortsatt eksisterende kjønnsforskjeller. Rollen som Nora styrket Fondas tro på kvinnekamp og noen måneder senere uttalte hun: "I have discovered that my own life has been determined by men from the time I was born".
I denne kategorien finnes også opptak fra Ibsen-seminarer i Tyskland, Hellas, Italia, Danmark, Sveits, Ungarn, Bangladesh, Kina, Vietnam og Egypt. India’s Ibsen er en helaftens fortelling om Ibsens posisjon i India. Hans verker er pensum på mange universiteter, og Ibsen regnes som moralsk bidragsyter til det stadig mer individualistisk rettede India.

Det er laget to dramatiseringer av Ibsens liv. De norske Suzannah (2003) og En udødelig mann (2006) ble debattert da de kom ut, det er fortsatt ikke enighet om hvor biografisk korrekte disse framstillingene om Suzannah, Henrik Ibsen og hans familie er. Men vi kan slå fast at produksjonene har noen av Norges mest anerkjente skuespillere på rollelistene, og de kan være en inngang til tidsperioden rundt Ibsens oppvekst og ungdom.

Vildanden, NRK Fjernsynsteatret. Regi: Arild Brinchmann
Mange nordmenn har gode minner fra NRKs fjernsynsteater. Her Anne Marit Jacobsen og Espen Skjønberg i Vildanden fra 1970. Foto: NRK.

Fjernsynsteatret var en institusjon mange nordmenn husker med glede. Men det er ikke NRK, men BBC som har produsert flest fjernsynsteaterproduksjoner av Ibsens dramaer. I dag er mange av disse tilgjengelige i DVD-boksen The Henrik Ibsen Collection som er den reneste parade av engelske stjerneskuespillere, mange med bakgrunn i The Royal Shakespeare Company. Dame Judi Dench er fru Alving mens Kenneth Branagh er Osvald, Anthony Hopkins er Alfred Allmers mens Diana Rigg er Rita og Ingrid Bergman er Hedda mens Michael Redgrave spiller Jørgen Tesman. Man kan også få med seg fjernsynsteater fra Danmark, Sverige, Portugal, Tsjekkia, Skottland og selvfølgelig Tyskland.

Det aller meste av det audiovisuelle materialet i Ibsensamlingen er opptak av teater- og danseoppsetninger av Ibsens dramaer. Dette reflekterer at det er særlig på teatre hvor Ibsens gjennomslagskraft oppvises med om lag hundre og sytti premierer i året. Med oppsetninger fra for eksempel Kina, Taiwan, Brasil, Mosambik og Russland viser samlingen Ibsen som den verdensdramatikeren han er.
Mange produksjoner er nokså radikale adapsjoner og Ibsens originale ord er blitt kombinert med tango, techno og japansk Noh-tradisjon. Manuskripter og budbringere blir gjerne erstattet med bærbare PC’er og mobiltelefoner. Men etter denne uttalelsen å dømme: "Retten har den, som er nærmest i pakt med fremtiden" (Ibsen i et brev fra 1882), så bør det også være slik.

Den siste scenen i Espectros (Gengangere) fra Grupo Arte Atid i Venezuela 2001.

Søk blant titler kombinert med "video" i den internasjonale Ibsenbibliografien.
Materialet er tilgjengelig for påsyn i Mediateket i Nasjonalbibliotekets lokaler i Oslo.
Her finner du også tidsskrifter og bøker om film og fjernsyn, og du kan lytte til radioteaterproduksjoner fra NRK i NBDigital.