Hovedside » Arkiv » Nyhetsarkiv » Henrik Ibsen i bronse

Henrik Ibsen i bronse

Pylon til Ibsensitatgata i Oslo. Foto: Alan Billyeald

Hver dag i sine senere år, og til nøyaktig samme tid, vandret Henrik Ibsen fra sitt hjem i Arbins gate og ned Karl Johans gate til stamkafeen Grand i Oslo. I 2009 ble prosjektet IbsenSitat, igangsatt i anledning Ibsenåret 2006, overlevert Oslo by. Nå er åtte pyloner over dikterens liv og virke plassert langs sitatgaten. Tirsdag 6. september kl. 11:00 foretas den offisielle avdukingen av ordfører Fabian Stang på Eidsvolls plass. Seremonimester er leder av Ibsenmuseet, Erik Henning Edvardsen. Dernest vil elever fra hiphopskolen Circle danse hele sitatgaten opp til Ibsenmuseet, og underveis avsløre samtlige ’ståpulter’ med kart og informasjonstekster.

I perioden 2005-2009 ble 69 Ibsensitater nedfelt med stålbokstaver i fortauene fra Stortinget og Grand Café til Ibsenmuseet. Grafikken ble formgitt av de internasjonalt kjente kunstnerne Ingrid Falk og Gustavo Aguerre i FA+. Tilsvarende kulturruter er anlagt i Roma og Stockholm. Sistnevnte er kåret til Sveriges mest populære kunstverk, og hyller dikteren August Strindberg.

Nå er åtte pyloner formet som lesepulter i bronse plassert ut langs ruten (pylon er et egyptisk ord for "portal"). Tanken er at portalene skal virke som en overbygning til sitatene i gatelegemet, og henvise til lesepultenes oppgaver, som ulike innfallsporter til kunnskap om Ibsens biografi, tanker og diktning gjennom ulike faser av hans liv, utført med hans egne midler: Skrift og tekst. Hensikten med installasjonen er å markere Norge som en av verdens kulturnasjoner, og gjøre tidenes mest berømte nordmann — det moderne dramaets far — synlig i bybildet.

Pylonene er laget i gripehøyde og er formet som en lang skriftrull i bronse. Øverst er det modellert et forenklet kart over ruten, sammen med korte beskrivelser av Ibsens liv fra barndommen i Skien til han døde i Kristiania i 1906. Tekstene finnes gjengitt på norsk og engelsk, med en forklarende standardtekst i blindeskrift.

 
Foto: Alan Billyeald
 
Foto: Alan Billyeald


Både Ibsensitatene og pylonene er gaver til Oslo kommune fra Sparebankstiftelsen DnB NOR.
Design: Thomas Thiis-Evensen, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.
Tekster: Erik Henning Edvardsen, leder ved Ibsenmuseet.
Prosjektleder: Per Jæger.
Produsent: Art-Odlew s.c., Opole, Polen.