Hovedside » Arkiv » Nyhetsarkiv » Pris- og stipenddryss i Skien

Pris- og stipenddryss i Skien

Av: Jens-Morten Hanssen

Lennart Lidström. Foto: Dag Jenssen

Hva har Tor Jonsson, Alf Prøysen og Henrik Ibsen til felles? De ble alle tre på ulike måter aktualisert under Skien internasjonale Ibsen-konferanse. Og de dukket alle tre opp i noe uvante geografiske omgivelser, Jonsson og Prøysen som pingviner i Sahara, Ibsen i form av teater- og kunstprosjekter i Libanon, Sudan, Namibia, Zimbabwe og Sør-Afrika. Dramatiker Lennart Lidström vant den nasjonale Ibsenprisen 2011 for sin sorgmuntre fabel om Tor Jonsson og Alf Prøysen, Pingviner i Sahara. Prosjektene "Nora’s Cloth", "Negotiating Ibsen in Southern Africa" og "Orient the Day. Ibsen travels to Lebanon. Two Generations Travel in Ibsen" mottok de internasjonale Ibsen-stipendiene for 2011. Alle prosjektene ble presentert under konferansen i Skien.

Den nasjonale Ibsenprisen
Juryen for den nasjonale Ibsenprisen har vurdert 49 manus som hadde urpremiere på norske scener og i Radioteatret i 2010. Vinneren ble pekt ut blant tre nominerte: Ole Asbjørn Ness for stykket FlavaLaden som hadde urpremiere på Radioteatret 5. september 2010, Eirik Fauske for stykket Under barnehagen som hadde urpremiere på Dramatikkens Hus 24. april 2010 og Lennart Lidström for Pingviner i Sahara. Lidström fikk prisen på 150 000 kroner og en statuett av Nina Sundbye under en festaften i Ibsenhuset i Skien 19. september. Lidström (f. 1950) er fra Sverige, men har vært bosatt i Norge siden 1978. Han har arbeidet som teatermusiker, komponist, skuespiller, dramatiker og sceneinstruktør.

Om Pingviner i Saharasier juryen:

To av de sterkeste og tydeligste stemmene i norsk litteratur fra det vi pleier å kalle "landsbygda" møtes etter døden, i livet etter dette, eller limbo, eller evigheten, eller hva vi nå kaller det. En slags Beckettsk venten på Godot i ingenmannsland. De to er lyrikeren Tor Jonsson og dikteren, visekunstneren og fortelleren Alf Prøysen. (...) De har begge minner fra en fattig oppvekst i hvert sitt bygdesamfunn, noe som gir dem felles erfaringer om ensomhet og annerledeshet. De snakker om sitt fellesområde, om språket, om å finne det tredevte tegn i alfabetet. Ikke underlig at de begge har følelsen av å være ekspedisjonsdeltakere i ferden til Ordpolen. Dialogen beveger seg ubesværet fra det ene til det andre, om udødelighet, om evighet, om kunstens bestandighet, om fortvilelse og flukt fra den virkelighet som har formet dem på godt og vondt. Og ikke minst snakker de om å ljuge, om å spille, være en annen. Lennart Lidström har skrevet et meget fantasifullt stykke, språklig begavet, humoristisk, fandenivoldsk.

Pingviner i Sahara var et bestillingsverk for Hedmark Teater/Teater Innlandet og hadde urpremiere 22. januar 2010. Det er spilt på turné i Hedmark og har også blitt vist som gjestespill på Det Norske Teatret og Nationaltheatret i Oslo.

De internasjonale Ibsenstipendiene 2011
De internasjonale Ibsenstipendiene ble opprettet i 2008 og har vært gitt til en rekke ulike Ibsen-prosjekter i Asia, Afrika, Australia, Nord-Amerika og Europa. I år var det et prosjekt i Midt-Østen og to i Afrika som trakk de lengste stråene. Blant over 70 søknader ble følgende tre prosjekter valgt ut.

"Orient the Day. Ibsen travels to Lebanon. Two Generations Travel in Ibsen."
Søkere: Ahmad Gossein, Helle Siljeholm og Issa Rana, Beirut, Libanon.
Beløp: NOK 431 000.
Scenekunstnere fra to generasjoner vil sette opp hvert sitt Ibsen-stykke. Aida Sabra er en etablert og velkjent libanesisk teaterregissør som vil iscenesette Et dukkehjem. Det unge kunstnerkollektivet i Zoukak Theatre Company vil gi seg i kast med Kejser og Galilæer. Den langsiktige ambisjonen er å arrangere en Ibsen-festival i Beirut i 2013 med produksjoner fra Iran, Tyrkia, Egypt og Palestina. Med bakgrunn i Ibsens dramatikk og feministiske og anti-sekteriske bevegelser i Libanon vil prosjektet utfordre landets liberale elite.

"Negotiating Ibsen in Southern Africa."
Søker: Robert Malcolm McLaren, CHIPAWO World / Zimbabwe Academy of Arts Education for Development, Harare, Zimbabwe.
Beløp: NOK 271 000.
Prosjektet involverer teaterinstruktører, dramaturger og skuespillere ved CHIPAWO i Zimbabwe, National Theatre of Namibia og Market Theatre i Sør-Afrika. I Zimbabwe tar man utgangspunkt i Et dukkehjem, i Namibia i Gengangere og i Sør-Afrika i En folkefiende. Ibsens stykker vil danne utgangspunkt for debattering av dagsaktuelle temaer i den sørafrikanske regionen, videreutvikling og innovasjon innenfor teaterkunstfeltet og tematiske utredninger av Ibsens ideer.

"Nora’s Cloth."
Søker: Issraa El-Kogali, Sudan.
Beløp: NOK 248 000.
"Nora’s Cloth" er et kunstinstallasjonsprosjekt som vil undersøke bruk og ikke-bruk av hijab blant muslimske kvinner i Sudan. Hvordan vi kler oss kan uttrykke frigjøring og opprør mot kulturelle undertrykkelsesmekanismer. Multikunstneren Issraa El-Kogali vil benytte seg av fotografi, video og andre medietyper for å portrettere kvinner og utforske deres selvbilder.