Hovedside » Arkiv » Nyhetsarkiv » Nyheter 2012 » Den internasjonale Ibsen-prisen går til Heiner Goebbels

Den internasjonale Ibsen-prisen går til Heiner Goebbels

Heiner Goebbels. Foto: Bernhard Ludewig
Heiner Goebbels. Foto: Bernhard Ludewig

Vinneren av den internasjonale Ibsen-prisen for 2012 ble annonsert på Norges ambassade i Berlin på Ibsens fødselsdag, 20. mars. Årets pris går til Heiner Goebbels. Juryen uttaler: "Teaterskaperen, regissøren, komponisten, musikeren, læreren og festivalsjefen Heiner Goebbels er en av samtidens største kunstnerpersonligheter. Han står bak ei forbløffende samling av arbeider i ulike disipliner og utøver en dyp innflytelse på teaterpraktikere og musikere. Hans scenekunstarbeider spenner fra produksjoner i stor skala for operahus til teaterinstallasjoner uten skuespillere."

Om vinneren: Heiner Goebbels ble født i Tyskland i 1952. Han har komponert og dirigert musikkteater siden 1990-tallet. Blant hans mest kjente arbeider er "Black on White", "Max Black", "Eraritjaritjaka", "Stifters Dinge", og "Songs of Wars I Have Seen". De fleste er blitt produsert ved Théâtre Vidy i Lausanne.
Heiner Goebbels er professor ved Institutt for anvendt teatervitenskap ved Justus-Liebig-Universität Gießen, president ved Teaterakademiet i Hessen, og artistisk leder for Ruhrtriennale.

Prisseremonien vil finne sted under den internasjonale Ibsen-festivalen ved Nationalteatret i Oslo 23.8.-9.9. "Eraritjaritjaka" vil være festivalens avslutningsforestilling.

Den internasjonale Ibsen-prisen, en av verdens mest prestisjetunge teaterpriser, deles ut til personer eller organisasjoner som tilfører dramaets og teatrets verden nye kunstneriske dimensjoner. Prisen, som er på 2,5 million kroner (330 000 Euro), finansieres av den norske stat. Prisen har tidligere gått til Peter Brook, Ariane Mnouchkine og Jon Fosse.