Hovedside » Arkiv » Nyhetsarkiv » Nyheter 2012 » Ibsenfestivalen 2012 - hele folket i teatret!

Ibsenfestivalen 2012 - hele folket i teatret!

Av: Benedikte Berntzen og Jens-Morten Hanssen

Logo Ibsenfestivalen 2012

"Som vanlig her på huset sikter vi høyt og lodder dypt, men favner bredt", sa teatersjef Hanne Tømta da Nationaltheatret lanserte programmet for høstens Ibsenfestival. Festivalen vil løpe fra 23. august til 9. september og bestå av fire egenproduksjoner, én samproduksjon, seks gjestespill, én fotoutstilling og én prisoverrekkelse. Det overordnede tema vil være individet og samfunnet, eller jeg og de andre. Gjestespillene kommer med kun ett unntak fra Europa. Nationaltheatrets Samtidsfestival er lagt ned, men gjenoppstår som en integrert del av Ibsenfestivalen gjennom produksjoner av de to samtidsdramatikerne Arne Lygre og Fredrik Brattberg.

Egenproduksjoner
Festivalen åpner 23. august med et bestillingsverk signert det tyske kunstnerkollektivet Rimini Protokoll: En folkefiende i Oslo. Regissørene Helgard Haug og Daniel Wetzel fra Rimini Protokoll vil iscenesette Oslo by, intet mindre, med utgangspunkt i Ibsens stykke. 100 representanter fra Oslos befolkning skal velges ut etter en rekke statistiske kriterier som kjønn, alder, område man bor i, opprinnelsesland. Disse 100 personene skal opp på Nationaltheatrets hovedscene og må ta beslutninger på vegne av alle Oslos innbyggere. Hvordan reagerer de på Dr. Stockmanns "sannhet"? Hvordan påvirker demokratiets prinsipper integriteten til hvert enkelt menneske?

De tre øvrige egenproduksjonene er Peer Gynt i regi av litauiske Oskaras Korsunovas (premiere 25. august på Torshovteatret), Villanden i regi av svenske Anders Paulin (premiere 4. september på Hovedscenen) og Arne Lygres stykke Jeg forsvinner i regi av Eirik Stubø (premiere 24. august på Malersalen). Arne Lygre har siden debuten i 1998 sakte men sikkert skaffet seg et dramatikernavn ved siden av norsk dramatikks giganter, Ibsen og Fosse. Jeg forsvinner hadde urpremiere på Théâtre de la Colline i Paris i oktober 2011 til svært gode kritikker.

Store forventninger er også knyttet til Villanden i Anders Paulins regi, der loftsrommet og villanden ikke skal være et originalt hjem med et litt originalt husdyr, men heller skal understreke skillet mellom oss og naturen. Hvis mennesker til stadighet vil domestisere alt som ikke er som oss eller kan leve som oss, hvem betaler egentlig prisen for vår frihet?, spør Paulin.

Samproduksjon
Årets joker blir kanskje Peer på en pall, en samproduksjon med Teater Joker fra Oslo. Formen vil vi kjenne igjen fra Peers egne karaktertrekk: Den er leken, fantasifull og overraskende. Peer på en pall blir festivalens ungdomssatsing, og to av skuespillerne kommer rett fra audition til Amfiscenen.

Nora oder Ein Puppenhaus, Theater Oberhausen, foto: Thomas Aurin
Et dukkehjem, Theater Oberhausen, foto: Thomas Aurin


Gjestespill
Gjestespillene kommer i år fra Belgia, Tyskland, Sveits, Australia og Norge. Det belgiske kompaniet tg STAN, som i 1998 gjestet Teatergarasjen i Bergen med en særegen tolkning av En folkefiende, spiller Et dukkehjem på Black Box Teater 24. august. Kompaniet er kjent for sin skuespillerorienterte og udogmatiske tilnærming. De jobber uten regissør og kommuniserer sosiale og politiske poenger uten å moralisere. Fra Belvoir St Theatre i Sydney kommer Vildanden i en radikalt modernisert versjon i regi og bearbeidelse av Simon Stone, karakterisert som et "bittersøtt portrett av en dysfunksjonell familie".

Gjestespill fra Tyskland er fast takst under Ibsenfestivalen. Theater Oberhausens Et dukkehjem ble blinket ut som en av tysk teaters ti beste produksjoner i fjorårets sesong og spilt under Berliner Festspieles Theatertreffen. Senere har oppsetningen gjestet Tsjekkia, Polen og spilles på Nationaltheatrets hovedscene 28. og 29. august. Inkludert i festivalen er også Tilbakekomstene av den unge, norske dramatikeren Fredrik Brattberg. Hans absurde komedie hadde premiere på Dramatikkens Hus i Oslo under Dramatikkfestivalen i fjor. Stykket har nypremiere i regi av Tyra Tønnessen på Malersalen 30. august.

Overrekkelse av den internasjonale Ibsen-prisen
Heiner Goebbels får under festivalen overrakt den internasjonale Ibsen-prisen for 2012. For første gang vil også prisvinnerens kunstneriske arbeider bli inkludert i festivalen. Goebbels bringer med seg ikke mindre enn to av sine produksjoner fra Théâtre Vidy-Lausanne i Sveits, Stifters Dinge og Eraritjaritjaka (aboriginernes ord for lengsel). Goebbels utfordrer våre vante forestillinger om hva en teaterforestilling er og skaper sjangeroverskridende scenekunst hvor musikk, tekst, lys og bilde flørter med hverandre på overraskende og paradoksale måter. Stifters Dinge spilles i Kanonhallen på Løren 7. september. Er du nysgjerrig på pianoer på høykant som spiller av seg selv, vannbobler, skygger, røyk, musikk, stemmer som leser fra Adalbert Stifters tekster og fra intervju med Claude Lévi-Strauss, bør du merke av datoen. Eraritjaritjaka spilles på hovedscenen på Nationaltheatret 8. september. Skuespilleren André Wilms leker seg med tekster av Elias Canetti, Mondriaan Quartett svarer med Sjostakovitsj, Bach og Bryars.

Fotoutstilling
Nationaltheatrets foaje skal fylles med portretter av teatrets skuespillere. Fotokunstneren Amy Arbus fra New York er invitert, kjent for boken The Fourth Wall med portretter av skuespillere on- og off-Broadway i kostyme og sminke, men utenfor sin opprinnelige kontekst. I tillegg vil festivalen ha et sideprogram med tilknyttede arrangementer som er under planlegging.

Se Nationaltheatrets nettsider for mer informasjon: www.nationaltheatret.no/