Hovedside » Arkiv » Nyhetsarkiv » Nyheter 2012 » Ibsen- og Hamsun-dagene - Sørlandets litteraturfestival!

Ibsen- og Hamsun-dagene - Sørlandets litteraturfestival!

Av: Benedikte Berntzen

Ibsen- og Hamsundagene 2012

Også i år markerer Grimstad at Henrik Ibsen og Knut Hamsun levde og skrev i den vakre lille byen med sol og sladrespeil. Begge dikternes opphold var preget av arbeidslyst, dramatikk og kontroverser, og deres diktning er fortsatt aktuell i Grimstad såvel som ellers i verden. Temaet for årets Ibsen- og Hamsun-dager er "Småbyen og verden utenfor", et emne mange vil kjenne igjen enten det er fra Hamsuns romaner, Ibsens dramaer eller sørlandsk hverdagsliv.

Årets Ibsen- og Hamsun-dager vil belyse både velkjente og nye sider ved Ibsens og Hamsuns forfatterskap med et bredt og underholdende program. Gjennom møter mellom de to dikterhøvdingene og dagens samtidsforfattere vil festivalen aktualisere klassiske temaer og tilstøtende tanker i samtidslitteraturen. Forholdet mellom lokalsamfunnet og den store verden er gjort verdensberømt i Peer Gynt og Pan, men er et av litteraturens urtemaer om forandring og identitet.

Framføringen av Terje Vigen er blant de mest populære arrangementene under Ibsen- og Hamsun-dagene. I år er det Bjørn Sundquist som leser på Kvaløya, etter Frida Ånneviks konsert. Andre høydepunkter under årets festival vil være stadig unge Toralv Maurstads presentasjon av Peer Gynt, Hamsuns nobelmiddag på Smag og Behag og norgespremieren på filmen Daymark som bygger på fortellingen om Terje Vigen. Tittelen refererer til Hesnes merke på Hesnesøyene som er et sentralt motiv i filmen.

Filmen Daymark


Ibsen- og Hamsun-dagene ønsker å bli Sørlandets fremste litteraturfestival og i år er arrangementene fordelt mellom Arendal, Kristiansand, Lillesand og Grimstad. Det vil blant mye annet bli biografiske mestermøter, foredrag, konsert med rapduoen Folkefiender og debatt rundt Hamsuns tilregnelighet.

Les hele programmet for årets Ibsen- og Hamsun-dager her.