Hovedside » Arkiv » Nyhetsarkiv » Nyheter 2013 » Hedda og Nora vinner igjen, mens Peer rir Norge. Ibsen på verdens scener 2012

Hedda og Nora vinner igjen, mens Peer rir Norge. Ibsen på verdens scener 2012

Av: Benedikte Berntzen

Historisk Hedda: I løpet av 2012 er det registrert 42 premierer på Hedda Gabler. Av disse var 11 produksjoner fra USA. Her Ruth S. McCleskey som Hedda i Houston, Texas. Foto: The Company OnStage.

Hva slags Ibsenår var 2012? Hvert år er Henrik Ibsen en av verdens mest spilte dramatikere. I løpet av fjoråret ble det registrert 167 premierer på hans dramaer og alle seks kontinenter er representert i Ibsen.nets oversikt. Det er USA, Norge og Tyskland som er de ledende Ibsen-nasjoner, med henholdsvis 32, 23 og 20 premierer i året som gikk. Den ultimate vinner på verdens teatre ble den stadig fascinerende Hedda Tesman.

I Ibsens tekst fra 1890 heter det: "Den deilige Hedda Gabler. Hun, som hadde så mange kavalerer omkring seg", og vi skjønner at det er ingen hvemsomhelst som er hovedpersonen i et av verdens mest spilte drama. Ibsen beskrev henne som en fornem skikkelse, men hun er av noen kritikere kalt et ukvinnelig misfoster og er både fengslende og skremmende i et stadig kalkulerende driv mot egen undergang. I egne ord har Hedda kun anlegg for én ting: Å kjede livet av seg. Men verdens teaterpublikum kan ikke sies å kjedes av Hedda, for det var hele 42 premierer på dette stykket i 2012, blant annet i Australia, Frankrike, Spania, Mosambik, Sør-Afrika og Sør-Korea. Det er mye mulig at Hedda Gabler var verdens mest spilte drama overhodet i 2012.

 
1
Politisk Hedda: I Mosambik ble Hedda Gabler kalt Generalens datter og handlingen lagt til landets revolusjon på 1970-tallet da krigføring førte til landets uavhengighet. Foto: Mutumbela Gogo.


Tragisk dilemma
Det ble registrert 33 premierer på Ibsens verdenssuksess Et dukkehjem i 2012. Noras smekk med porten kunne høres både i Tennessee og Hong Kong. I mange land kalles dramaet kun Nora, etter hun som har levd av å gjøre kunster for sin mann men som reiser fra deres hjem for å ta rede på seg selv og allting utenfor; etter at han har sagt hun ikke forstår det samfunnet hun lever i. I sommer ble A Doll´s House også satt opp ved Young Vic i London, i en ny bearbeidelse av Simon Stephens. Det ble spilt 39 forestillinger av oppsetningen som hadde en levende baby på scenen. Dette fikk anmelderen i The Telegraphtil å spørre om det ikke kun er et monster som kan forlate et slikt vergeløst vesen, men selv konkludere med at det er mulig om du sitter fast i et tragisk dilemma. Oppsetningen er nominert i to kategorier til Whatsonstage’s Awards, Englands største teaterportal på nett.

 

Profet i eget og andre land
Her på berget holder vi nordmenn fortsatt et godt tak i vår Peer, den glade eventyrer med sitt gode humør og et noe fleksibelt sett av moral. I Norge var det 7 premierer på Peer Gynt i året som gikk. To av disse var danseteaterforestillinger, og én en rockemusikal som turnerte i norske fengsler. Peer Gynt kunne også sees i Ungarn, Tyskland, England, Polen, Frankrike, Østerrike, Romania og Sverige i året som gikk. I sistnevnte oppsetning spilles Peer av Magnus Krepper, som mange har sett i Millenium-trilogien og Broen.

1
Boyd Gaines som Tomas Stockmann i New York. Foto: Joan Marcus.

Sensur, politikk og fritalenhet i pressede tider er temaet i En folkefiende fra 1882. Ibsen avslørte idet stykket var ferdig at han var enig med Doktor Stockmann i mange ting og det er ikke fritt for at man må tenke på både hovedpersonens og opphavsmannens språklige uhyrligheter. En folkefiende var et av Ibsens mest spilte dramaer i 2012. I Tyskland hadde en ny bearbeidelse den passende tittelen Ulydighet!og handling lagt til vår tid.

85 folkefiender på Broadway
På Broadway i New York ble det hele 85 forestillinger av An Enemy of the People med Manhattan Theatre Club. Med en spilleperiode under den amerikanske valgkampens mest intense innspurt ble det naturlig nok trukket noen sammenligninger mellom doktor Stockmanns flammende formaninger og presidentkandidatenes lovnader. Anmelderen i The New York Timeskunne ikke la være å "tygge på Ibsens kjøtt" etter teppefall: "It is startling to discover how current the play´s ideas can feel. At a time when American politicians are regularly accused of following the polls […] Dr. Stockmann´s unbending morals and his contempt for the unthinking majority can seem both radical and invigorating".

1
Byggmester Solness åpnet Delhi Ibsen Festival 2012. Anubha Fatehpuria som Hilde Wangel og Kunal Padhi som Solness. Regien var ved polske Wlodzimierz Staniewski. Foto: Sushil Kumar Verma.

Et stabilt Ibsenår var ellers preget av den internasjonale Ibsenkonferansen i Tromsø og Ibsenfestivalene i Oslo (for 13. gang) og New Delhi (for 4. gang). I Oslo var det skumle tider da huset med leiligheten der Ibsen bodde de siste 11 årene av sitt liv skulle selges, og Ibsenmuseet, som ikke er mer enn 20 år gammelt, befant seg i ukjent farvann. Det ble Oslo- og Ibsens kvinne-entusiast Christian Ringnes som halte situasjonen i land ved å kjøpe huset, og i disse dager planlegges en ny Ibsenvår.

Les mer om Ibsen-oppsetningene i året som gikk i Ibsen.nets repertoardatabase.