Hovedside » Arkiv » Nyhetsarkiv » Nyheter 2013 » Memnon – den syngende steinstøtta

Memnon – den syngende steinstøtta

Av: Jens-Morten Hanssen

Coverforside Memnon. Sound Portraits of Ibsen Characters.

Peer Gynt møter mange underlige skapninger i Ibsens mesterlige stykke ved samme navn, den syngende Memnonstøtta i fjerde akt er en av dem. En unnselig, men bemerkelsesverdig CD-utgivelse av duoen Ruth Wilhelmine Meyer (sang) og Helge Lien (piano), Memnon. Sound Portraits of Ibsen Characters, utgitt av tyske Ozella Music i 2012, aktualiserer spørsmålet: kan ei steinstøtte synge? Ifølge myten kan Memnonstøtta i hvert fall det, så paradoksalt det enn høres ut.

Det er flere paradokser ved Meyer/Liens CD-utgivelse. Den tar utgangspunkt i et sett med karakterer i ulike verk av Henrik Ibsen – av vittige tunger kalt "de talende hoders dramatiker" –, men Meyers sang er ordløs, ikke-verbal. Hedvig, Ellida, Hedda, Memnon, Anitra, Peer, Dovregubben, Mor Åse og Nora portretteres ikke i ord, men i lyd, i klanger, i musikalske komposisjoner som er improvisert fram av de to utøverne.

Meyers stemme er bemerkelsesverdig. Den spenner over fem oktaver. Hun bruker den som et instrument. Hun hvisker, hun puster, hun peser, hun knurrer, hun skaper overtonesang og strupesang. Hennes vibrato er makeløs. Og hva gjør den totalt utflippende diplofonien (dobbel bruk av stemmebåndene) i portrettet av Hedda (spor 3)? Ikke vet jeg, men det er et parti som tar fullstendig pusten fra meg. Meyer har sin utdannelse fra Griegakademiet i Bergen og Mozarteum i Salzburg. Hun kaller seg selv "vokalutforsker". Men viktigere på Memnon er hvordan de ulike Ibsen-karakterene utforskes på radikalt nye og genuint originale måter.

Jazzpianisten Helge Lien er en svært passende dialogpartner for Meyer. Lien har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole og hadde den russiske pianisten Misha Alperin som lærer i improvisasjon. Også Lien utforsker sitt piano, som klang-, rytme- og slaginstrument. Sammen med Meyer skaper Lien det en kritiker kaller "musikalske psykogrammer" av Ibsens skikkelser. Men så lekent prøvende og eksperimenterende Meyer/Liens tilnærming til Ibsen enn er – utgangspunktet er den frie improvisasjonen, ja –, så synes deres komposisjoner nærmest meisla i stein, modellert ned til den bare essens, også det et frapperende paradoks ved denne CD-utgivelsen.

Så gjenstår selvfølgelig spørsmålet: hører vi steinstøtta synge? Jo, forsyne meg gjør vi det over to spor (spor 4 og 8). Det Meyer og Lien gjør her er av en annen verden. Det er så langt hinsides VG-lista og Justin Bieber det er mulig å komme, men det er fullstendig fjetrende.

Memnon. Sound Portraits of Ibsen Characters har fått strålende anmeldelser i Norge, Tyskland og USA. Hamar Arbeiderblad gir terningkast 6. Det tyske nettstedet Musik an sich gir toppkarakter (20 av 20). Jan Granlie i Jazznytt kaller den "ei strålende plate (...) som for det første viser en av våre dyktigste jazzpianister i et litt annet musikalsk landskap, samtidig som vi får høre litt av hva som bor i Ruth Wilhelmine Meyers utrolige stemmeunivers" (les hele anmeldelsen). Les også anmeldelsene på de tyske nettstedene Rocktimes og Jazz thing & Blue Rhythm. "Med Memnon", skriver Bjarne Søltoft, musikkritiker i Jazznytt (Norge) og Jazz Special (Danmark), i en tekst som er trykt i CDens teksthefte, "har Ruth Wilhelmine Meyer og Helge Lien på dialogisk vis fremelsket en musikk, som i seg selv rommer et stort spekter av melodisk og harmonisk bevegelse i spennet fra det tyste til det frapperende, samtidig som den frembærer sanserike sinnbilder av gripende gestalter og dramatiske tilstander. Et verk som inviterer til opplevelse av både sjelen i musikken og musikken i sjelen."

Helge Lien og Ruth Wilhelmine Meyer. Foto: Ina Strøm
˜*˜

Memnon. Sound Portraits of Ibsen Characters, Ruth Wilhelmine Meyer (sang) og Helge Lien (piano), Ozella Music 2012.

Spor:

  1. Hedvig (The Wild Duck)
  2. Ellida (The Lady from the Sea)
  3. Hedda (Hedda Gabler)
  4. Memnon I (Peer Gynt)
  5. Anitra (Peer Gynt)
  6. Peer and the Mountain King (Peer Gynt)
  7. Åse (Peer Gynt)
  8. Memnon II (Peer Gynt)
  9. Nora (A Doll's House)

Nettsteder: