Hovedside » Produksjoner » Ibsen i billedkunsten » Billedkunst- og skulpturkunstutstillinger med utgangspunkt i Ibsen

Billedkunst- og skulpturkunstutstillinger med utgangspunkt i Ibsen

Oversikt over utstillinger av billedkunst med motivmessig utspring i Ibsens verk.
Send oss gjerne tips om utstillinger som mangler i oversikten.

2007

Håkon, Henrik og Hedda
18 litografier av Håkon Bleken som tolker Henrik Ibsens stykke "Hedda Gabler" ble vist i grendahus, kulturhus, menighetshus o.l. i en rekke kommuner i Sør-Trøndelag i perioden 28. oktober 2007 - 7. juni 2008. En formidler fra Trondheim Kunstmuseum/Pilotgalleriet fulgte utstillingen. Mer informasjon om utstillingen her.

2006

Ibsen Art 2006 - 6 norske kunstnere tolker skuespill av Ibsen
Seks norske billedkunstnere har skapt billedkunst med utgangspunkt i hvert sitt Ibsen-verk. Kunstnerne er Therese Nortvedt (Et dukkehjem), Hanne Christiansen (Peer Gynt), Thore Hansen (En folkefiende), Bjørn Carlsen (Vildanden), Ulf Nilsen (Fruen fra havet) og Thomas Knarvik (Hedda Gabler). I Ibsen-året 2006 ble utstillingen vist ved Riverside Studios i London, i Rådhusgalleriet i Oslo, i Skien, Grimstad, Vinstra, Moskva, Berlin, New York, Washington D. C., Seattle, Minneapolis og Houston.
Nettsted for prosjektet.

En folkefiende - tresnitt av Fredrik Matheson
Under Kulturtorget 2006 i Molde i slutten av januar ble det vist en utstilling av tresnitt til En folkefiende, utført av den norske grafikeren Fredrik Matheson. Utstillingen ble arrangert av organisasjonen Kunst i Skolen og ble tilbudt skoler i hele Norge som vandreutstilling.

Fire norske kunstnere møter Ibsen, Sølvberget, Stavanger kulturhus
Håkon Bleken, Gro Jarto, Tone Dietrichson og Morten Krogvold er fire norske kunstnere som på hver sin måte har latt seg inspirere av Ibsen. Til sammen utgjør denne inspirasjonen utstillingen "Fire norske kunstnere møter Ibsen - A Visual Journey through inner Landscape" som ble vist på Sølvberget i Stavanger 4. februar - 1. april 2006.
Maleren Håkon Bleken presenterer sin Hedda Gabler-suite, samt flere nye arbeider. Tone Dietrichson stiller med malerier inspirert av Vildanden. Gro Jarto har reist i Ibsens fotspor med en dokumentarisk fotoserie som resultat, og fotograf Morten Krogvold tar for seg Ibsens kvinneskikkelser.

Marianne Heske: A Doll´s House
En utstilling av videoinstallasjoner, litografier, skulpturer og dukkeinstallasjoner ved billedkunstneren Marianne Heske ble vist i et 80 m2 stort Selvida-hus ført opp av Selvaag Gruppen på Tullinløkka i Oslo. Utstillingen var et samarbeidsprosjekt mellom Galleri Kaare Berntsen, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og Selvaag Gruppen og ble vist i perioden 9. februar - 12. mars 2006.

Håkon Gullvåg: Ibsen-portretter
Håkon Gullvåg (f. 1959) er en av våre fremste billedkunstnere. Hans serie med 20 nye Ibsen-portretter utgjør en rik parafrase over fremstillinger av Ibsens personlighet. Serien ble stilt ut en rekke steder i løpet av Ibsen-året: i Teatro Argentina i Roma i perioden 14. - 26. mars 2006, i Palazzo Chigi i Ariccia, under Peer Gynt-stemnet på Gålå i august 2006 og i National Library i Dublin 19. september - 30. oktober 2006.

Håkon Gullvågs Ibsen-portretter
Håkon Gullvågs Ibsen-portretter
Fire av Håkon Gullvågs Ibsen-portretter.

Skulpturer av Bård Breivik - utstilling i Skien kunstforening/Ibsenhuset 18. mars - 1. mai 2006
Bård Breivik er blant våre mest respekterte samtidskunstnere med stor suksess nasjonalt og internasjonalt. Utstillingen er et løft for Skien kunstforening og er å regne som foreningens bidrag til det generelle kulturløftet i Skien i anledning Ibsen-året 2006.

Ørnulf Opdahl og En folkefiende i Grimstad Kunstforening
Medio juni 2006 åpnet Grimstad Kunstforening en utstilling med arbeider av Ørnulf Opdahl med tilknytning til Ibsens kjente skuespill En folkefiende. I dette stykket tar Ibsen opp et tema som også er aktuelt i dag. Det handler blant annet om kapitalismens makt, miljøvern og den ene mot de mange, om hykleri og individets rett til å ha sine meninger og meningers mot. Arbeidene er ikke å anse som direkte illustrasjoner til skuespillet. De er mer å oppfatte som bilder og inntrykk som Opdahl har fått under lesing av dette. Man kan altså si at En folkefiende er inspirasjonskilden for arbeidene Opdahl stiller ut. Til disse arbeidene vil Opdahl bruke ulike teknikker, men alle på papir. Det dreier seg om kull, pastell, monotypi og litografi. Ørnulf Opdahl har tidligere laget en litografisk mappe basert på Ibsens skuespill Rosmersholm.
Gjennom Nasjonalkomiteen vil utstillingen bli tilbudt som en vandreutstilling til de øvrige Ibsen-byene Skien, Oslo og Bergen i 2006. Ørnulf Opdahl (f. 1944 i Ålesund) regnes som en av de store romantiske kunstnere i norsk samttidskunst og en av de fremste tolkerne av vestlandsnaturen.

Ibsen-mappe ved Galleri sg i Trondheim
Galleri sg i Trondheim inviterte fire av sine faste kunstnere, Anne Kristin Myrseth, Alf Toftner, Jostein Kirkerud og May Lise Hoel, til å lage en Ibsen-mappe med arbeider med utgangspunkt i hvert sitt Ibsen-verk. Mappen ble trykket i 200 eks. og lagt ut for salg våren 2006.
Les mer om prosjektet her.

˜*˜

2005

Elling Reitan - nye litografier (Peer Gynt-mappen)
Utstilling på Galleri Grønneset ved Ånøya. Åpning 17. september 2005.

Elling Reitan: I Peer Gynts rike
Utstilling på Peer Gynt Gaarden i Sødorp 2. - 10. august 2005.

˜*˜

2003

En Hyllest til Henrik Ibsen
Sommerutstilling i forbindelse med 175-årsjubileet for Ibsen i 2003 i Ibsenhuset i Skien. Tredve kunstnere ble invitert til å hylle Henrik Ibsen med malerier, grafikk, skulptur m.m. Vist i perioden 7. juni - 3. august 2003

Ibsen på Galleri Osebro
Utstilling på Galleri Osebro i Porsgrunn 3. - 22. juni 2003 med utvalgte arbeider av Frans Widerberg (Peer Gynt), Ørnulf Opdahl (Rosmersholm), Håkon Bleken (Hedda Gabler), Knut Rose (Gengangere) og Jens Johannessen (Brand).

Bildende kunstnere i Bærum (BKiB) tolker Peer Gynt
Utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter 29. november 2003 - 29. februar 2004.

Olga Tobreluts: Emperor and Galilean
Utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter i samarbeid med Ibsen-stiftelsen 4. september - 2. november 2003.

˜*˜

2002

Et dukkehjem - Henie Onstad Kunstsenter
Gruppeutstilling som ble vist på Henie Onstad Kunstsenter i perioden 5. september 2002 - 1. januar 2003.
Presentasjon på ibsen.net (med bilder).

˜*˜

2001

Osvald
Utstilling ved kunstgruppen gutengut.
Ble vist på Trondhjems Kunstforening i perioden 30. august - 23. september 2001.

˜*˜

2000

Ibsen-litografier: Håkon Bleken, Jens Johannessen, Ørnulf Opdahl, Knut Rose, Frans Widerberg
Galleri Sverdrup, Universitetsbiblioteket i Oslo, 11. november 2000 - 31. januar 2001

Fra skuespill til billedkunst. Ibsens drama speilet i Munchs verk
Nettutstilling ved Munch-museet i Oslo.
Utstillinga ble vist i Munch-museets lokaler i Oslo i perioden 27. mai - 10. september 2000.
Gå til utstillingen

˜*˜

1992

Jörg Immendorff «Peer Gynt» - malerier og tegninger
Henie-Onstad Kunstsenter

˜*˜

1991

Ørnulf Opdahl: Illustrasjoner til Rosmersholm
Under Ibseniana i Grimstad 1991 stilte Ørnulf Opdahl ut en serie illustrasjoner til Rosmersholm (15 fargelitografier og 15 litografier i sort/hvitt) i Reimanngården i Grimstad. Utstillingen ble vist 14. - 18. august 1991.

Yoko Ono «Hyldest til Nora»
Henie-Onstad Kunstsenter

Ludvig Eikaas illustrerer Ibsen
Henie-Onstad Kunstsenter